
به نقل از وزارت وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، چهارمین جلسه کمیته راهبری سند حفاظت از کودکان در فضای مجازی به میزبانیوزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات با حضور محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی؛ سیدابوالحسن فیروزآبادی، رئیسشورای عالی فضای مجازی و جمعی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی برگزار شد که این جلسه به رونمایی از سرویس اینترنت کودکو نوجوان (سرویس ۴۵۶) اختصاص داشت.
در این جلسه عیسی زارعپور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با تأکید بر اینکه حوزه کودک و نوجوان در فضای مجازی حوزه بسیارمهمی است اما آنچنانکه باید و شاید به آن پرداخته نشده است گفت: سابقه بحث حفاظت از کودکان در فضای مجازی قریب به دو دههاست که در دنیا دنبال میشود و در اواخر دهه هشتاد و اوایل دهه نود هم فعالیتهای خوبی در کشور انجام شد.
وی افزود: البته در ادامه کمتر به این حوزه توجه شده است و اقدامات انجامگرفته یا کافی نبوده یا متناسب با چارچوبهای فرهنگیکشورمان نبوده است.
زارع پور ادامه داد: نقطه عطف دیگر کشورمان در تاریخ، تلاشهای صورت گرفته برای حفاظت از کودکان در فضای مجازی، مصوبه سالگذشته شورای عالی فضای مجازی بود.
وزیر ارتباطات افزود: خردادماه سال گذشته سند صیانت از کودکان در فضای مجازی به تصویب رسید. در این سند تقسیمکار خوبیشده و برای دستگاههای مختلف تکالیفی در نظر گرفتهشده است تا بتوانیم بر پایه آن عقبماندگیهای گذشته را جبران کنیم.
وی تصریح کرد: بنده از روز نخست حضور در وزارت ارتباطات، چندین جلسه با اپراتورها و فعالان حوزه تولید محتوای کودک برگزار کردمکه جمعبندیهای این جلسات در قالب راهاندازی پنجره واحد به آدرس family.ict.gov.ir با هدف معرفی ظرفیتهای موجود در معرضدید عموم بهویژه خانوادهها قرار گرفت.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات تأکید کرد: بر اساس تکالیف در نظر گرفتهشده در سند صیانت از کودکان در فضای مجازی، وزارتارتباطات و فناوری اطلاعات مکلف شده است تا با همکاری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و سایر نهادهای فرهنگی یک محیط امن درفضای مجازی برای کودکان فراهم کند تا آنها کمتر در معرض محتواهای نامناسب قرار گیرند.
وی افزود: تکلیف دیگر وزارت ارتباطات در این سند این بود که محیط امن را متناسب با سن و محتوایی که در اختیار کاربر قرار میگیردفراهم کند که خوشبختانه با همکاری خیلی خوب خانواده ارتباطات کشور و در رأس آن اپراتورهای تلفن همراه این امکان فراهم شد وامروز به شکل رسمی به مردم عزیز معرفی میشود.
زارع پور بابیان اینکه با راهاندازی سرویس اینترنت کودک و نوجوان (سرویس ۴۵۶) سه امکان برای خانواده بهمنظور حفاظت از کودکاندر فضای مجازی فراهم میشود گفت: نخست با شمارهگیری *۴۵۶# ، دوم از طریق سایت ۴۵۶.ir و سوم از طریق اپلیکیشن ۴۵۶ اینامکان برای خانوادهها فراهمشده است تا دسترسی کودکان و نوجوانان خود به اینترنت را متناسب با سن و شرایط هر کدام تعریف ومدیریت کنند. به این منظور چهار سطح دسترسی تعریف شده است که در قالب چهار رنگ سبز، سفید، زرد و نارنجی تعریف شده استکه فعلا رنگ سبز (برای کودکان زیر ۵ سال) در اپراتورها فعال شده است و به زودی سایر دسترسی ها نیز تعریف خواهد شد.
وی افزود: همچنین یک امکان دیگر و با انعطاف بیشتری در قالب اپلیکیشن فراهمشده است در این حد که پدر و مادر میتوانند انتخابکنند چه سرویس، چه سایت و یا چه اپلیکیشینی برای کودکان فعال شود و برای هر کدام از اعضای خانواده می توانند سطح دسترسیویژه مربوط به وی را تعریف کنند. کار دیگری هم که بهمرور تکمیل میشود که نمونه آنهم در کشورهای اروپایی فعالشده است فراهمکردن دسترسی ایمن به خدمات پایه و مهم مثل موتورهای جستجو و دانش نامه ها است تا از طریق آن کودک در معرض محتوای نامناسبقرار نگیرند که این خدمات در قالب سایت ۴۵۶.ir از امروز در دسترس مردم عزیز است.
وزیر ارتباطات ادامه داد: امیدوارم با همکاری و همراهی همه فعالان و دستاندرکاران این حوزه چه در بخش خصوصی و چه در بخشدولتی بتوانیم این مسیر را ادامه دهیم تا کودکان حداکثر استفاده از فضای مجازی را ببرند و خانوادهها خیالشان از این بابت کهکودکانشان در معرض هیچ محتوای نامناسبی قرار نمیگیرند راحت باشد.
وی تصریح کرد: حفاظت از کودکان در فضای مجازی راهبرد جدی ما در وزارت ارتباطات است و این اعتقاد را داریم که باید سرویسیکه در اختیار کودکان قرار میگیرد متفاوت باشد. البته سرویسی که امروز از آن رونمایی شد یک امکان اختیاری است و هیچ اجباری دراستفاده از آن وجود ندارد و این سرویس تنها ابزاری است در اختیار خانوادهها که بتوانند حضور کودکان در فضای مجازی را مدیریتکنند.
وزیر ارتباطات در خاتمه ابراز امیدواری کرد که با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که مسئولیت رتبه بندی محتواهای فضای مجازی را برعهده دارد به صورت دائم لیست سایتها و سرویسهای مجاز هر دسته بندی (سبز، سفید، زرد و نارنجی) را با خدمات متنوع و جذاب بهروز نماید تا با ایجاد تنوع جذابیت لازم برای تداوم حضور و استفاده کودکان از این سرویس ایجاد شود.
در ادامه این جلسه مهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تأکید بر اینکه همه دستگاههای دولتی و حاکمیتی در حوزه فضایمجازی سرباز رهبر انقلاب برای جبران عقبماندگیها در فضای مجازی هستند گفت: وضعیت فعلی فضای مجازی حتماً نامطلوب استو توقع رهبر انقلاب از دستاندرکاران این است که با سرعت این عقبماندگیها را جبران کنند.
وی افزود: ما در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی این اعتقاد را داریم که ابزارهای نظارتی بسیار اثربخش است و در این حوزه هم چارهایجز پذیرش دستورالعملها نداریم.
اسماعیلی تأکید کرد: این اطمینان را به همه دوستان در بخشهای مختلف میدهیم که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی یار ثابت وهمیشگی در پیشبرد اهداف و منویات رهبر عزیز انقلاب و تحقق مأموریتهای تکلیف شده است و امیدواریم نتایج مثبت این همراهی وهمدلی را بهزودی مردم عزیز شاهد باشند.
در این جلسه همچنین از نظام رتبه بندی محتواهای فضای مجازی که توسط وزارت فر هنگ و ارشاد اسلامی تهیه شده بود رونمایی شدکه خروجی آن قرار است در سرویس اینترنت کودکان و نوجوان ۴۵۶ مورد استفاده قرار گیرد. همچنین سامانه تلوبیون کودک و نوجوان همدر این جلسه معرفی شد که حاوی صدها هزار محتوای جذاب سازمان صدا و سیما و محتواهای تولید برای کودکان و نوجوانان است.