پارلمان اروپا در مسیر قانونگذاری برای هوش مصنوعی؛ جه بلایی سر «چتجیپیتی» میآید؟

پارلمان اروپا امروز یک قدم به تصویب قانونی برای نظاممندسازی ابزارهای هوش مصنوعی همچون چتجیپیتی نزدیک شد. یکی از کمیتههای این پارلمان امروز به لایحه پیشنویس قانون نظاممند سازی هوش مصنوعی رای داد. این طرح قرار است در اواسط ماه ژوئن در صحن پارلمان به رای گذاشته شود.
پیشتر در روز ۳۱ مارس یک نهاد نظارتی در ایتالیا ممنوعیت فوری دسترسی به ربات چتِ محبوبِ «چتجیپیتی» را که مبتنی بر هوش مصنوعی و ساخته شرکت آمریکایی «اُپن اِی.آی. / OpenAI» است، به دلیل ادعای نقض حریم خصوصی صادر کرد. ایتالیا نخستین کشور غربی بود که استفاده از یک ابزار هوش مصنوعی را ممنوع اعلام کرد.
اما به نظر میرسد استفاده همهگیر از چنین ابزارهای هوش مصنوعی باعث شده تا قانونگذاران در سرتاسر دنیا و بهویژه اروپا به فکر تصویب چارچوب و قوانین برای جلوگیری از سوء استفاده از آنها بیفتند.
این قانون چگونه عمل میکند؟
پیشنویس این قانون ابتدا در سال ۲۰۲۱ با هدف نظارت بر هر محصول یا خدماتی که به نحوی از هوش مصنوعی استفاده میکنند، ارائه شد. بر اساس این قانون، سیستمهای هوش مصنوعی از نظر میزان خطر در چهار سطح از کمینه تا غیرقابل پذیرش دستهبندی میشوند. برنامههای خطرناکتر برای فعالیتهای قانونی با پیشنیازهای سختگیرانهتری از قبیل لزوم شفافیت بیشتر و استفاده از دادههای دقیق روبرو میشوند.
جان لاکس، کارشناس موسسه اینترن آکسفورد میگوید: «به این قوانین به عنوان یک سیستم مدیریت ریسک برای هوش مصنوعی بنگرید.»